Ida Eva Tacke

Geboren : 25 februari 1896 in Wesel

Overleden : 24 september in Bad Neuenahr

Duits fysisch-scheikundige.

 

Studie

Zij studeerde van 1915 – 1921 scheikunde aan de Technische Hochschule in Berlijn, waar zij in 1919 het ingenieursexamen deed en in 1921 promoveerde. 

 

Loopbaan

Zij was van 1922 – 1935 verbonden aan de Physisch Technische Reichsanstalt in Berlijn en bekleedde ze functies bij AEG en Siemens en Halske. Van 1935 – 1942 was ze werkzaam aan de instituten voor fysische chemie van de universiteiten van Freiburg en Straatsburg en vanaf 1956 aan het Staatliche Forschungsinstitut für Geochemie in Bamberg. 

 

Belangrijkste werk

Zij was werkzaam op het gebied van de geochemie, de radiochemie en de zeldzame aarden. In 1925 ontdekte zij, samen met haar latere echtgenoot W. Noddack en met O. Berg, het element renium.

Ook de ontdekking van element 43 werd daarbij gemeld, dat de naam Masurium kreeg, naar de geboortestreek van W. Noddack. De analyse van het röntgenspectrum was positief, maar waarschijnlijk vanwege het snelle radioactieve verval kon dit element niet opnieuw worden aangetoond. De ontdekking werd later derhalve toegewezen aan de C. Perrier en E. Segrè die het kunstmatig bereidden door molybdeen te beschieten met deuteronen. 

In 1934 voorzag zij de mogelijkheden van kernsplitsing, 4 jaar voordat L. Meitner en O. Hahn hun waarnemingen publiceerden.